مانا تهویه نقش جهان، مرجع رسمی فروش پمپ کشاورزی می باشد. همان طور که می دانید پمپ کشاورزی، یک وسیله بسیار کاربردی در زمین های زراعی می باشد. در سال های اخیر و به دلیل کمبود بارش باران، استفاده از پمپ های کشاورزی به شدت ضروری و واجب شده است. بدون استفاده از یک پمپ کشاورزی استاندارد، آبیاری زمین های زراعی سخت و عملا نشدنی خواهد بود. بنابراین نیاز است که به سراغ خرید پمپ کشاورزی برویم. در این مقاله سعی داریم با ارائه یک راهنمای جامع انتخاب پمپ کشاورزی، تمامی فعالان و زحمت کشان این حوزه را راهنمایی کنیم. محصولات ارائه شده در مانا تهویه نقش جهان، تماما از برندهای معتبر روز دنیا می باشند و تمامی استاندارهای لازم را برای انجام کار کسب کرده اند. آن چه که در این صفحه خواهید خواند، مباحثی همچون انواع پمپ کشاورزی، مدل پمپ کشاورزی، مشخصات فنی پمپ کشاورزی، قیمت پمپ کشاورزی و پمپ آبیاری کشاورزی را شامل خواهد شد. البته تلاش کرده ایم که هم به صورت کلی و هم به صورت جزئی به این مسئله بپردازیم و تمامی پارامترهای لازم در خصوص پمپ های کشاورزی را در نظر گرفته باشیم. ما اینجاییم تا به یک سوال مهم پاسخ دهیم. پمپ کشاورزی را از کجا بخریم؟ کلید حل این معما در دست مانا تهویه می باشد. به طور حتم لازم است به شما بگوییم که پمپ کشاورزی چگونه کار می کند. بنابراین به سراغ بررسی تاریخی این موضوع رفته ایم. ما تاریخچه پمپ کشاورزی و به طور کلی تاریخچه کشاورزی را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت و از این طریق سعی خواهیم کرد که یک معرفی کامل در مورد پمپ آب صنعتی کشاورزی داشته باشیم. مسلما از آنجا که مانا تهویه فروشگاه پمپ کشاورزی محسوب می شود، روی موضوع ساخت پمپ کشاورزی مانور نخواهد داد اما اگر فرصتی باشد، حتما به آن هم اشاره ای خواهیم داشت. بسته به متراژ و ابعاد زمینی که قرار است آبیاری شود باید محصول مناسب و کاربردی را انتخاب کرد؛ چرا که مسلما برای یک زمین بزرگ لازم است از پمپ آب کشاورزی فشار قوی بهره برده شود و نه یک پمپ آب کشاورزی ساده و کوچک. در هر صورت پیشنهاد می کنیم که این ماله را تا انتها مطالعه کنید تا بتوانید پاسخ تمامی سوالات خود را بیابید. برای شروع بیایید ببنیم که پمپ کشاورزی چیست و چه کاربردی دارد.
همان طور که می دانید زمانی که قصد آبیاری زمین های زراعی را داشته باشیم، باید از اسباب و سایل مختلفی کمک بگیریم. بدون وجود ابزار مناسب، آبیاری زمین با هر وسعت و میزانی امکان پذیر نخواهد بود. به مثابه تمام زمینه های کاری، کشاورزی هم ابزار مخصوص به خود را دارد. یکی از مهم ترین - و البته حتی شاید مهم ترین - وسیله ای که باید در یک زمین کشاورزی وجود داشته باشد، پمپ کشاورزی است. بدون شک ساخت پمپ کشاورزی نیز ریشه در دل نیازهای انسان داشته. در روزگارانی که هنوز تکنولوژی به اندازه امروز پیشرفت نکرده بود، انسان نخستین متوجه شده که باید از وسیله ای بساز تا بتواند به کمک آن، جریان آب را به سادگی هر چه تمام تر در زمین های خود هدایت کند. بدون وجود آب، حیات مزرعه به خطر خواهد افتاد و زمین بدون استفاده خواهد ماند. در مورد تاریخچه پمپ و کشاورزی، در ادامه توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد. آب دادن و آبیاری در زمان های قدیم در مقایسه با روزگار امروز تا به این اندازه مورد توجه نبوده است. امروز بخش عظیمی از چرخه اقتصادی دنیا، بر روی پاشنه محصولات کشاورزی می چرخد. در واقع کشاورزی، چرخه تامین سهم بزرگی از مواد غذایی در جهان را بر عهده دارد. سالیان پیش و زمانی که هنوز خبری از تجهیزات تا این حد پیشرفته در دنیا نبود، کشاورزان و باغداران مهربان و زحمت کش، با بهره گیری از متدهای قدیمی و دمده ای به آبیاری زمین های خود می پرداختند. این روش ها معمولا روش آبیاری کرتی، آبیاری نواری و آبیاری شیاری که با نام های جوی پشته ای و نشتی هم معروف بوده رواج داشته است. آنچه که مسلم است این متدها، باگ ها و ایرادات مختص به خود را داشته اند و در نتیجه روش ها استاندارد و درستی برای این مهم نبوده اند. به صورت کاملا خلاصه و تیتر وارد اگر بخواهیم به دو مورد از این مشکلات اشاره کنیم باید به هدر رفت حجم زیادی از آب و امکان پذیر نبودن هدایت و کنترل منابعی آبی اشاره داشت. پس ساخت و اختراع یک وسیله کاربردی کاملا حس می شده.
در نتیجه این کش و قوس ها و احساس نیازها، سرانجام پمپ کشاورزی اختراع شد. البته که ساخت پمپ کشاورزی به همین سادگی ها نبوده و مسلما پروسه های خاص خود را طی کرده است اما در این قسمت بیشتر سعی داریم سوال ابتدایی متن یعنی پمپ کشاورزی چیست را پاسخ دهیم. پمپ آب کشاورزی و پمپ آب باغبانی به جرات یکی از مهم ترین، تاثیر گذارترین و حتی جدی ترین اختراعات تاریخ بشریت بوده است. همان طور که کمی قبل تر اشاره کردیم، حیات یک زمین زراعی یا باغبانی، به آب وابسته است. محصولات کشاورزی نیز همانند انسان بدون آب تلف خواهند شد و از بین خواهند رفت. پس از اختراع پمپ کشاورزی، صنعت کشاورزی و باغبانی سر و شکل دیگری به خود گرفت و از رونق بیشتری بهره مند شد. حالا دیگر با قدرت و کنترل بیشتری می شد زمین ها را آباد کرد و عملیات آب رسانی را انجام داد. از سوی دیگر، زمین های بلا استفاده ای که تا قبل از ساخت پمپ آب کشاورزی بدون هیچ گونه فایده ای یک گوشه رها شده بودند به چشم آمدند و مشکل عدم دسترسی به آب که اصلی ترین دلیل بدون استفاده بودن آن ها بود، رسما مرتفع گشت. زمین هایی که حاصلخیز بودند و امکان کاشت، داشت و برداشت در آن ها وجود داشت. حالا دیگر انسان ها می توانستند با جدیت بیشتری به شغل شریف کشاورزی بپردازند و محصولات بیشتری را تولید کنند؛ چرا که به وسیله این وسیله ارزشمند و کاربردی یعنی پمپ کشاورزی، هدایت و انتقال آب از منابع آبی گوناگونی همانند چاه به یک امر شدنی بدل گشته بود. پس اگر بخواهیم به صورت خلاصه به این سوال که پمپ کشاورزی چیست یا پمپ آب کشاورزی چیست پاسخ دهیم باید بگوییم که یک وسیله مکانیکی است که با کمک آن می توانیم جریان آب را به کنترل خود درآورده و سپس با کمک سایر تجهیزات، زمین های کشاورزی و باغ ها را آبیاری کنیم و سیراب سازیم. این شاید ساده ترین تعریف ممکن برای سوال ابتدایی این نوشتار یعنی پمپ کشاورزی چیست باشد.
یک پمپ کشاورزی طبق فرمول و ساختاری که برای آن تعریف کرده اند می بایست زیرساختی را فراهم سازد که بتوان از طریق آن فشار آب را افزایش داد تا بتوان از این طریق عملیات آبرسانی را به نحو احسن انجام داد. افزایش فشار آب در پمپ کشاورزی با کمک نیروی الکترونیکی انجام خواهد و عمدتا تنها با وجود برق است که می توان پمپ کشاورزی را راه اندازی کرد. لازم است در همین ابتدای کار بدانید که در سراسر دنیا از انواع مختلف این وسایل بهره برده می شود و ما امروزه انواع پمپ آب، پمپ صنعتی و پمپ کشاورزی را در مدل ها و برندهای مختلف و همین طور با مشخصه های متفاوتی دیگری هم چون تفاوت در نیروی اسب بخار، الکتروموتور کار شده در آن ها، سایز خروجی و حجم پوسته را شاهد هستیم. تمامی پمپها اما یک خصیصه مشترک دارند و آن این است که باید قدرت خروجی آب را افزایش داده و به بر یک مقصد مشخص متمرکز سازند. در این مقاله تلاش می کنیم تا مهم ترین نکات پیرامون پمپ های کشاورزی را در اختیار شما خوانندگان گرامی قرار دهیم. توجه داشته باشید که پمپ آب کشاورزی و صنعتی تجهیزاتی هستند که تقریبا در همه جا کاربرد دارند. در زمین های کشاورزی، آپارتمان و ساختمان های کوچک و بزرگ مسکونی گرفته تا نیروگاه ها و صنایع مهمی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و…. انواع پمپ در مدل های مختلف به چشم می خورد. مانا تهویه در این مقاله با توضیح انواع پمپ آب کشاورزی و صنعتی و بیان نکاتی در رابطه با هر کدام شما را با این تجهیزات کاربردی بیشتر آشنا می کند. از خاطر مبرید که پیش از خرید پمپ کشاورزی حتما با کارشناسان فروش ما مشورت داشته باشید تا مدل مناسب شما را پیشنهاد بدهند. یک نکته قابل توجه در مورد این قبیل محصولات این است که پمپ آب صنعتی و کشاورزی عملکردی کاملا مشابه پمپ آب خانگی دارد با این تفاوت که در این پمپها بدلیل نیاز به آبدهی (دبی) زیاد قطر دهانه خروجی پمپ عموما بیشتر از ۲ اینچ بوده و قدرت الکتروموتور نسبت به پمپهای خانگی بیشتر است. به همین دلیل حتی با ندانستن مشخصات فنی این کالاها، از روی شکل ظاهری شان می توان تشخیصشان داد.
برای بررسی دقیق تر و بهتر پمپ کشاورزی، ابتدا قصد داریم تاریخچه کشاورزی را مورد بررسی قرار دهیم و ببینم که این عملیات مهم و حیاتی دقیقا از کجا شروع شد و اکنون چه سر و شکلی به خود گرفته است. تیم تحریریه مانا تهویه عقیده دارد که تنها با بررسی ریشه های تاریخی می توان بهترین جواب ها را پیدا کرد. در این تاریخچه خواهیم داد که از چه ابزار و وسایلی به عنوان اولین پمپ آب کشاورزی بهره برده می شده است. از شواهد و قرائن این طور به دست آمده که اولین نشانه های یافت شده از فعالیت کشاورزی، در کشور خودمان ایران پدید آمده است. اما اینکه دقیقا از چه زمانی به استفاده از پمپ کشاورزی پرداخته اند هنوز دقیقا مشخص نیست. پس چون هنوز این وسیله اختراع نشده بوده، مطرح کردن قیمت پمپ کشاورزی هم رسما بی پایه و اساس بوده است. با حفاری های صورت گرفته اطراف شهرستان کاشان اصفهان، مشاهده شده که ایرانیان غیور و تنومند آن زمان از روش های بسیار به روزی برای انجام امور زراعی بهره می برده اند. شاید بیخود نیست که می گویند هنر نزد ایرانیان است و بس. به هر حال این ضرب المثل ریشه در همین وقایع و اتفاقات دارد. پمپ چاه عمیق کشاورزی، یکی از اولین وسایلی بوده که در سامانه های زراعی آن زمان به کار گرفته می شده است. البته که سر و شکل امروزی نداشته و تنها مشابه سیستم های امروزی بوده است. طبق ریسرچ های به دست آمده که در جای جای ایران عزیز انجام شده، این طور مشخص شده که در زمانی حدود سه هزار و سیصد سال پیش از تولد حضرت مسیح، اطراف مناطقی هم چون دامغان، ری و کاشان، یک سری نقاشی های باستانی که بر روی اجسام مختلف صورت پذیرفته، حاکی از عملیات باغداری و باغبانی در ایران بوده است. برای درک بهتر اینکه از چه زمانی پروسه خرید پمپ کشاورزی استارت خورده، بهتر است بازه به بازه در زمان سفر کنیم و این سیر تاریخی تحول پمپ آب کشاورزی را به تماشا بنشینیم.
تاریخچه پمپ کشاورزی در دوره هخامنشیان
مورخان تاریخی اذعان داشته اند که در دوره هخامنشیان مردمان ایران باستان قادر بودند تمامی درخت های میوه ای که در کشور همسایه یعنی یونان، کشت می شده را بپرورانند. مطمئنا آن ها به این درک رسیده بودند که برای آبیاری محصولات کاشته شده نیاز به یک فناوری خاص دارند و در نتیجه اولین و ساده ترین نوع پمپ کشاورزی را در همان زمان ها ساخته بودند. این وسیله طبق نقل قول های منتشر شده از سقراط بدین صورت بوده که توسط گاوها، چرخ های عظیم الجثه چرخانده می شده و در نتیجه عمل آبیاری صورت می پذیرفته است. برای اطلاعات بیشتر شما، بد نیست بدانید که نام باغ های آن زمان، پارادایس (که امروزه معنی بهشت می دهد) نام داشته است. با استفاده از این پمپ کشاورزی صنعتی، میوه های نظیر انجیر، خرما و انگور کشت می شده است.
چندی بعد با هجوم اسکندر نانجیب، تمامی صنایع از جمله کشاورزی، آسیب و خساراتی را به خود دید. بسیاری از زمین ها و کشت زارها از بین رفتند و در نتیجه استفاده از پمپ کشاورزی کاهش یافت. اما ماجرا به همین جا ختم نشد و غیور مردان با اصالت ایرانی درصدد احیای این صنعت برآمدند. حکومت بعدی که مجددا استفاده از روش های نوین و پمپ آبیاری کشاورزی را در جامعه آن زمان باب ساخت، ساسانیان بود. آن ها مجددا پمپ صنعتی کشاورزی را بازسازی کردند و با تشویق مردم، باعص گسترش این حرفه خداپسند شدند. در یکی از کتب تاریخی این طور نقل شده که محصولات بیشماری هم چون گردو، گل زعفران، لیمو، گلابی، شاه بلوط، خیار، گل سرخ، گشنیز، سیب و ... در آن زمان ها با کمک پمپ آبیاری زمین کشاورزی کشت می شده است.
تاریخچه پمپ کشاورزی در دوره اعراب
متاسفانه در دوره اعراب اوضاع بر وفق مراد نبوده و کلیه ی فعالیت های مربوط به کشاورزی یا اصلا انجام نمی شده یا اگر صورت می پذیرفته، به ابتدایی ترین شکل ممکن بوده است. پس چندان نمی توان انتظار پیشرفت پمپ های کشاورزی را در آن دوره داشت. اعراب جاهل و بی درایت آن زمان، با به راه انداختن گله دام های خود، زمین های زراعی و کشاورزی را از بین می بردند. هم چنین به دلیل عدم توجه به اهمیت موضوع زراعت، تمامی زیرساخت های ابیاری به مرور تخریب شدند و چون به آن ها رسیدگی نمی شد در نهایت از بین رفتند.
به طور کلی در تمام مدتی که این قوم نابخرد در ایران سکنی گزیده بودند، رخداد مهم و خاصی نه تنها در کشاورزی بلکه در تمامی صنایع صورت نپذیرفت و مردمان آن زمان ناچارا از هیچ مدل پمپ کشاورزی بهره نبردند. هم در دوره بنی امیه و هم در دوره عباسیان اوضاع به همین منوال بود و هیچ گونه تغییر مثبتی نکرد. یکی از دلایلی که این واقعه را سبب شده، کاهش مالیات پرداختی از سمت مردم به حکومت بود و همین عامل باعث شده بودجه بندی مناسبی برای هزینه کردن در زیرساخت های آبیاری به خصوص پمپ های کشاورزی صورت نپذیرد.
تاریخچه پمپ کشاورزی در حکومت های محلی بعد از اعراب
هر چه به اواخر حکومت عباسیان نزدیک می شدیم، گرایش مردم به انجام کارهای زراعتی بیشتر می شد و دیگر بار شاهد ستفاده از وسایل مربوط به این حوزه مثل پمپ کشاورزی بودیم. برای نمونه در دوره طاهریان و با درایت حاکم وقت، قوانین جدیدی برای کشاورزی تعریف شده که به سبب کوتاه بودن عمر قانون گذار، اثرات کمی را از خود بر جای گذاشت. اما با روی کار آمدن دیلمیان، ورق برگشت و صنعت باغبانی به اوج شکوه و شکوفایی خود رسید. اینبار شاهد استفاده مکرر از پمپ آب کشاورزی در زمین ها بودیم و مشاهده می شد که محصولات متنوع و جدیدی، به چرخه تولیدات ایران اضافه شده. مرکبات، گل کلم و مارچوبه، معروف ترین محصولات زراعی آن دوران بوده که کاشت می شده است.
تاریخچه پمپ کشاورزی در بحبوحه حمله طاقت فرسای مغول
متاسفانه در تاریخ پرشکوه ایران عزیز، همواره لکه های ننگ و سیاهی نیز به چشم می خورد. یکی از فاجعه بارترین مصیبت هایی که بر سر ایران قدیم آمده، یورش ناجوانمردانه قوم ننگین مغول می باشد. در اثر این حمله، بخش های عظیمی از میهن مان به تاراج بیگانگان رفت و نابود شد. بی شک کشاورزی و باغبانی نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند و خسارات بی شماری دیده اند و هر آنچه که تا به آن روز ساخته شده بوده از جمله همین پمپ صنعتی کشاورزی از بین رفته است. این طور که در تاریخ آمده پس از این حمله خانمان سوز، صنعت باغبانی ز کل نابود شده و از تب و تاب افتاده است. هر چند پس از گذشت چند سال و با روی کار آمدن نسل های جدیدتر، این رونق از دست رفته دوباره بازگشته و زراعت و کاشتن محصول از سر گرفته شده است. به طور حتم در آن زمان هم احساس نیاز به وسیله ای که به کمک آن بتواند مقوله آبیاری زمین های زراعی را راحت تر کرد حس شده و دانشمندان و نیروهای کار، دست در دست هم به ساخت و تکمیل وسیله ای مشابه پمپ آب کشاورزی فکر کرده اند. خوشبختانه به مرور اهیمت این فیلد کاری روز به روز بیشتر شد تا اینکه در میانه های راه، ایران مجددا به یک قطب صادرات محصولات زراعی بدل گشت. آورده اند که از شهرهای مختلفی همچون اصفهان و کرمان، محصولاتی نظیر میوه، سبزی و خرما کشت می شده و پس از آبیاری با پمپ آب کشاورزی، به اقصی نقاط دنیا از جمله هند و آسیای صغیر صادر می شده. به راستی که احیای آن سیستم جنگ زده و فلک شده، کار ساده ای نبوده و انصافا می بایست به دست اندرکاران این پروژه دست مریزاد گفته می شده.
این توسعه و رونق به حدی رواج پیدا کرد که کتابی تحت عنوان در علم فلاحت و زراعت توسط نویسنده ای ناشناس منتشر شد و هنر کشاورزی در ایران زمین را به رخ جهانیان کشید. به غیر از شهرهای نامبرده، مراکز سایر استان ها نظیر خراسان نیز مرکز کشت محصولات مختلفی اعم از انواع میوه و برگ زرد آلو با کمک پمپ کشاورزی رواج داشته و مشتریان و خواهان خاص خود را داشته است. در کتاب نامبرده که در سال یک هزار و سیصد و بیست و سه به صورت چاپ سنگی هم منتشر شده، نکاتی در باب روش نگه دارزی از غلات و بذرها و همین طور اطلاعاتی هم چون اینکه هر بذری مناسب رویش چه گیاه یا درختی است و همین طور نحوه کاشت نهال و خواص میوه ها، اثرات دارویی آن ها، زینتی بودن یا نبودن و اینکه چه کودی برای رشد بهتر آن ها نیاز است، منتشر گردیده است. بیشتر این متون در اثر تجربه های شهودی به دست آمده از طریق آزمون و خطای شخص نویسنده بوده و به زیبایی هر چه تمام تر، تمامی مسائل و مصائب بر سر راه، شرح داده شده است. هیچ بعید نیست که در کنار این آمار و اطلاعات مربوط به روش بذرافشانی، نهال کاری، غرس درخت و ...، اشاراتی هم به چگونگی آب دادن و آب رسانی به محصولات شده باشد و یک شمای کلی از پمپ آب کشاورزی ترسیم گشته باشد. هر چه که بوده، نتایج این آزمایش ها در دوره های بعدی به ثمر نشسته و ساخت پمپ کشاورزی را متحول ساخته است.
دانشمندان این سرزمین در خلال مطالعه درباره ویژگی دارویی گیاهان به امور کاملا فنی نیز می پرداختند و دستگاه هایی برای بهره برداری از آب تهیه دیدند که از آن جمله می توان چرخ چاه خودکار را نام برد.
تاریخچه پمپ کشاورزی در دوره صفویه
حقیقتا با اینکه قبل از شروع دوره صوفیان رونق زراعت در ایران به جایگاه قابل قبولی رسیده بود اما در دوره صفوی دیگر بار شتابی چشمگیر و خیره کننده به خود گرفت و رکوردهای قبلی خود را یکی پس از دیگری شسکت و مرتبا آن را ارتقا داد. همین چند جمله خود وضیعت تحول پمپ کشاورزی را به خوبی می رساند. در دوره صفویه زمان آن فرا رسیده بود که ایران جان از نو بازسازی شود و هنر معماری و درایت خود را دیگر بار به نمایش بگذارد. البته مفسران گفته اند که بیشتر پیشرفت های صورت گرفته در سایر زمینه ها بوده و سطح کیفی کشاورزی تنها توانست از دوره مغول جلو بزند و همچنان فاصله معنا داری با زمان های پیش از آن داشته. هر چه که بوده چرخ صنعت ایران را به خوبی چرخانده و مسیر صادراتی محصولاتی شامل بادام، زرد آلو، انگور، و انار به خوبی باز شده بوده. از آن طرف صادرات خرما نیز همچنان به قوت خود باقی بوده و پس از کشت در استان های سیستان، خوزستان و کرمان امروزی به سایر مقاصد جهان مثل هندوستان ارسال می شده. مردمان قدیم نقل کرده اند که خرمای جهرم امروزی در دنیا نظیر نداشته و خواهان بسیاری برای آن وجود داشته است.
برداشت محصولات فقط به اسامی مذکور در قبل محدود نبوده و اسباب کشت زیتون و مرکبات در دو استان شمالی و جنوبی به نام مازندران و خوزستان با کمک پمپ کشاورزی آن زمان در حال انجام بوده است. اگر باز هم بخواهیم یک آمار از محصولات صادراتی تولید شده در داخل را بدهیم باید بگوییم که انار از شیراز و یزد، باز هم خرما اما از کرمان و همین طور پرتقال از خطه همیشه بارانی مازندران در جریان بوده است. یک مورخ فرانسوی در خاطرات بازدید خود از ایران و امکاناتی نظیر پمپ کشاورزی این طور نبشته که کشاورزی در ایران، همچون کشاورزی در قاره سبز (اروپا) انجام می شده.
از دوره صفویان هم کتابی در باب طرق زراعت و باغبانی به جا مانده که در آن نیز به مطالب جالبی اشاره شده است. گفته می شود نام این کتاب ارشاد الزراعه بوده و در حوالی سال یک هزار و سیصد و بیست سه در نسخه سنگی به چاپ رسیده است. برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است در اینترنت جست و جو کنید و باقی مانده های این کتاب را بررسی کنید.
تاریخچه پمپ کشاورزی در دوره قاجاریه
کشاورزی و به طبع آن پمپ کشاورزی در عصر قجر، چندان معلوم الحال نبود؛ چرا که با روی کار آمدن حاکمان مختلف، هر کدام بسته به حالی که داشتند، تاثیراتی را روی این صنعت گذاشتند. این اثرات در مجموع مثبت ارزیابی نمی شوند و بیشتر نمره منفی می گیرند. هر چند نباید از برخی پیشرفت ها در آن زمان غافل شد. عمده اتفاقات چشمگیر و مهم در برهه ای از زمان رخ داد که امیر کبیر فقید دستی در قدرت داشت. او با درایت مثال زدنی خود باب مذاکره با کشورهای خارجی را گشود و در نتیجه توانست برخی از بذرهای اصلاح شده را پس از مشورت با کارشناسان خارجی وارد کشور کند و با این حرکت کمی صنعت زراعت را رو به جلو هل دهد. آمد و شد فرنگی ها در کشور، هر چند بیشتر اوقات برای کسب امتیاز از دربار ایران بود اما در برخی از این نشست ها، پای بعضی از تکنولوژی های جدید همچون پمپ کشاورزی را به داخل مرزهای کشور باز می کرد. از آنجا که قاجاریه جز تاریخ معاصر محسوب می شود، حوادث رخ داده در آن مستندتر می باشند و در همین زمان بوده که سیب زمینی نیز به محصولات زراعی آن زمان اضافه شده. افزون بر سیب زمینی، نهال مخصوص گیلاس و سیب هم کم کم وارد شدند و با اتکا به دانش موجود، با آبیاری منظم و مرتب اراضی کشاورزی، کشت انبوه آن ها هم استارت خورد. با تاسیس مدرسه کشاورزی روز به روز این دانش بهبود یافت و در مسیر رشد و ارتقا قرار گرفت. به طبع آن استفاده از تکنولوژی ها کاربردی تر هم برای زارعان جا افتاد و آن ها دیگر از پمپ آب کشاورزی جدید به جای پمپ صنعتی کشاورزی برای هدایت آب به زمین های خود بهره می بردند. این پیشرفت به همین جا ختم نشد و با نواندیشی های صورت گرفته، رشته کشاورزی در تمام مقاطع تحصیلی ممکن ورود کرد. حالا دیگر همه چیز به صورت علمی پیگیری می شد و نتایج بهتری حاصل می گشت.
تاریخچه پمپ کشاورزی در دوره پهلوی
اگر از حق نگذریم، حکومت پهلوی، امورات مربوط به کشاورزی را با نظم و دیسیپلین بهتری انجام می داد. پس از کنار رفتن قاجاریه که عمدتا ننگ و خفت را برای ایران بر جای گذاشت، حکومت پهلوی با چرخشی سیصد و شصت درجه بنا را بر بازسازی کلیه ی صنایع گذاشت و تلاش خود را تا جایی که امکان داشت انجام داد تا وضع موجود را تا حد امکان تغییر دهد. پمپ کشاورزی در این دوره کاملا منطبق با فناوری روز روانه بازار می گشت و باغبان ها از بهترین پمپ کشاورزی و انواع پمپ کشاورزی برای مسئله آبیاری استفاده می کردند.
تاریخچه پمپ کشاورزی پس از پهلوی
اگر بحبوحه انقلاب و جنگ تحمیلی را فاکتور بگیریم، در زمان حال جدیدترین پمپ کشاورزی در زمین های زراعی نصب شده و بهره برداری می شوند. شرکت مانا تهویه نقش جهان، مرجع فروش پمپ کشاورزی در سراسر ایران می باشد و شما می توانید خرید پمپ کشاورزی از این مجموعه را در دستور کاری خود قرار دهید. مشاورین و تکنسین های ما، با صبر و حوصله ای مثال زدنی، شما عزیزان را در مسیر انتخاب بهترین مدل پمپ کشاورزی یاری خواهند کرد و پاسخگوی سوالات و نیازهای یکایک شما بازدیدکنندگان و مراجعین محترم خواهند بود.
در بخش های ابتدایی این مقاله با هدف ارائه یک راهنمای جامع انتخاب پمپ کشاورزی، به تشریح سوال پمپ کشاورزی چیست از طریق بررسی تاریخچه کشاورزی در ایران پرداختیم. اکنون می خواهیم سیر تحول پمپ های کشاورزی در تاریخ جهان را با یکدیگر برررسی کنیم. دانستن اینکه چه حوادث و رخدادهایی باعث پدید آمدن سیستم های نوین آبیاری امروزی شده اند، به هیچ عنوان خالی از لطف نیست و شما خواننده گرامی را در درک هر چه بهتر نحوه عملکرد پمپ کشاورزی کمک خواهد کرد.
تاریخچه پمپ های کشاورزی در دنیا به صورت خلاصه
از ابتدای تاریخ، بشریت همواره به دنبال آن بوده که معضل گرسنگی یا در واقع همان سیر کردن شکم را برطرف سازد. نخستین فعالیت های او در این راستا، شکار حیوانات مختلف با ابتدایی ترین وسایل ممکن بوده است. بدین ترتیب اولین اقدامات انسان نخستین برای بحث تغذیه و بقا، محدود به همین اقدامات بوده است. اما با گذشت زمان و افزایش دقت وی به محیط اطراف، کم کم به این نتیجه رسید که به غیر از شکار حیوانات، می تواند از سایر مخلوقات صاحب حیات مثل گیاهان نیز برای تهیه ی آذوقه و غذا بهره ببرد. این بود که در نهایت باعث شد اولین زمین های زراعی و کشاورزی تنها با همین دقت نظر ساده پدید آید و با گذشت زمان، این حرفه را به یک حرکت جهان شمول آن هم از پایه و اساس تبدیل کنند. مسلما در نخستین روزهای آغاز این فعالیت خبری از پمپ کشاورزی نبوده و صرفا از دم دست ترین روش ها و آلاتی که عملیات آبیاری را میسر می ساخته، بهره می بردند.
کشاورزی باعث شکل گیری تمدن های متمدن تری شد و اینگونه بود که واژگانی همچون تجارت و داد و ستد جای خود را در فرهنگ لغات باز کردند. حالا دیگر شکار تنها راه بقا محسوب نمی شد و حرفه زراعت پیشگی با قدرت هر چه تمام تر در حال انجام بود. به سبب نزدیک تر شدن اقوام به همدیگر و انتقال دانش و تجربه، این حرفه در ریل پیشرفت و صعود افتاد و توسعه جوامع بشری را با سرعتی بیش از قبل به پیش برد. به طور کلی زراعت قبل و بعد از انقلاب صنعتی یکی از مهم ترین وجه های اقتصادی دنیا محسوب می شده و با ظهور پمپ کشاورزی، به یک کار کاملا حرفه ای تر تبدیل شده است. امروزه نیز باید با دقتی مثال زدنی این سیستم و این روش کار انجام شود تا در نتیجه آن به سبب محدودیت هایی که داریم، منابع غذایی جهان به درستی تامین شوند و همواره پایدار بمانند. در غیر این صورت با یک بحران جهانی روبرو خواهیم بود.
رد منشا ساخت پمپ کشاورزی را باید روزهایی گرفت که زراعت در حال توسعه و پیشرفت بوده است. مورخان اذعان دارند که کشاورزی و به دنبال آن ساخت و توسعه پمپ آبیاری زمین های زراعی ابتدا به ساکن در مناطقی نزدیک به جنوب غربی آسیا مشاهده شده است. هر چند این مشاهده را محدود به همین یک منطقه نمی دانند و بیشتر معتقدند که در جای جای ای کره خاکی، بارها باغبانی و باغداری دستخوش تغییراتی شگرف شده است. واقعیت این است که رسیدن به یک جمع بندی کاملا جامع و دقیق برای این موضوع تقربیا امری نشدنی و محال به نظر می رسد. مشاهده تغییر رفتار انسان شکارچی به انسان باغبان، قطعا یک دگرگونی محیطی را می طلبیده است. حتی برخی مورخان بر این باورند که شکار و زراعت قبل از اختراع خط و نوشتن شروع شده و به مرور پیشرفت کرده. اولین نشانه های کشاورزی، یافتن دانه ها و بذرهای وحشی در نزدیکی کشور سوریه جنگ زده فعلی بوده. قدمت بذرها حداقل به دو هزار سال پیش از تولد حضرت مسیح علیه السلام باز می گردد. این طور به نظر می رسد که کشت های صورت گرفته در آن زمان، طبق برنامه پیش می رفته و دانه ها از یک صفت به خصوصی به نام پالئولیتیک اپی برخوردار بوده اند. توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر با این قسمت، وب سایت های تاریخی مربوطه را مورد بررسی قرار دهید.
بیشتر تاریخ شناسان و باستان شناسان، گندم را به عنوان اولین محصول زراعی که با کمک پمپ صنعتی کشاورزی کشت شده قبول دارند. هر چند نام محصولات دیگری مثل زرد چوبه، جو، نخود فرنگی، کتان، عدس و ... هم گهگاهی به چشم می خورد. هر چه بوده ما باید خود را مدیون همت و تلاش گذشتگان خود بدانیم که تکامل امروز را آن ها باعث شده اند.
حقیقت این است که نمی توان پاسخ دقیقی به این سوال داد. به طور کلی برای هیچ کدام از وقایع تاریخی به این سادگی ها نمی توان پاسخی درخور ارائه کرد. به هر حال با هدف یافتن جوابی تقریبی برای سوال اولین پمپ کشاورزی چه زمانی استفاده شد، سر به جوامع بشری شکل گرفته در سراسر جهان می زنیم تا به بتوانیم به یک جواب حدودی برسیم.
نشانه هایی از کار با پمپ کشاورزی در سومر
گمراه نشوید. حقیقتا سومریان با چیزی به نام پمپ آبیاری سر و کار نداشته اند. هدف از آوردن این تیتر جلب توجه شما به تاریخچه این قسمت است. نزدیکی سومر به دجله و فرات، کار زراعت را تا حد زیادی آسان کرده بود و در واقع نیازی هم به هیچ مدل از پمپ زراعتی نبوده است. هر چند یک مشکلی که وجود داشته این بوده که در خاک آن مناطق، همواره میزان قابل توجهی نمک وجود داشته و از کشت برخی محصولات ممانعت به عمل می آورده. با این حال انگور، کتان، آلو، سیب و همین طور جو و گندم در آن مناطق می روییده و در نهایت برداشت می شده. کار دیگری که مردمان آن زمان انجام دادند رام کردن گاو، گوسفند و بز بوده. شاید ریشه های دامپروری هم از همینجا رشد کرده باشد. البته عمده مصرف چهارپایان نام برده برای تامین شیر و گوشت مصرفی شان بوده و این طور که گفته شد محصولاتی همانند کره و پنیر هم بعدا به سبد غذایی آن ها اضافه شده است. تمام محصولات تولیدی طی یک سیستم یکپارچه در انبارها نگه داری می شده و افراد مختلفی وظیفه مراقبت و تقسیم این آذوقه ها را داشته اند. به علت وسعت یافتن زمین های زراعی، از اقشار مختلف جامعه برای عنوان های شغلی انبارداری، کارگری و سرپرستی کمک گرفته می شده. چیزی حدود بیست هکتار زمین در کنار ده هزار راس حیوان اهلی می بایست مدیریت تحت نظر قرار می گرفتند. در نهایت همان طور که عرض شد، با کمک گرفتن از حدود دو هزار و پانصد نیروی کار، کار برداشت از سه هزار هکتار زمین به سرانجام می رسیده و محصولات مختلف بین اقشار مختلف جامعه تقص می شده.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید انسان های آن زمانه متوجه شده بودند که برای عملیات کشت و در نهایت آبیاری زمین با پمپ آب کشاورزی باید ابتدا زمین را شخم بزنند. گاوهای اهلی شده در این قسمت این مهم را انجام می داده اند. از آنجا که چرخ اختراع شده بوده، یک سری واگن با همین چرخ ها که توسط لاستیک چرمی و میخ مسی روی هم سوار شده بودند، چفت و بسط می شده و عملیات شخم زدن آغاز می گشته است. در نهایت کل سازه با یک دهان بند یا مهار به حیوان متصل می شده و پس از صدور فرمان و حرکت حیوان، واگن بر روی زمین به حرکت در می آمده و زمین شخم زده می شده است. گاهی اوقات از چند حیوان برای سرعت بخشیدن به این ماجرا استفاده می شده و تمامی آن ها در یک خط و با کمک یک حلقه یا همان قلاده که بین بینی و لب حیوان را درگیره می کرده، کنترل می شدند. دقیقا از همین فرمول و روش برای آوردن آب برای زمین هم بهره می بردند و این گونه بود که پمپ کشاورزی اولیه را به بهره برداری رساندند.
آیا قوم آزتک و مایا هم از پمپ کشاورزی استفاده می کردند؟
قوم آزتک و مایا بیشتر جنگاور و شکارچی بودند اما به سبب اینکه در تمام فصول سال امکان شکار کردن وجود نداشته، پس مجبور شدند برای مدت زمان کوتاهی هم که شده هنر و فن زراعت را فرا بگیرند. پس گیاهان مناسبی را یکجا جمع آوری کردند، آن ها را کاشتند و در زمان مناسب با برداشت آن ها، آذوقه مورد نیاز خود را تامین کردند. به نظر نمی رسد که قوم آزتک و مایا چندان نیازی به پمپ کشاورزی داشته باشند و عمدتا با روش های ساده تری عملیات آبیاری را انجام می داده اند. بدین ترتیب شکار جای خود را به کشاورزی داد و اینک این باغبانی بود که تبدیل به خط مشی و الگوی اصلی امرار معاش این دسته از مردمان شده بود. مشخصا باغبانی روش مطمئن تر و پربازده تری برای ایشان بوده؛ به خصوص که دیگر ریسک ها و خطرات شکار را هم نداشته است. هر چند معضلاتی مثل نبود پمپ صنعتی کشاورزی هم در این میان خودنمایی می کرده اما با تمام این تفاسیر آن ها به دنبال گرده افشانی و کمک به تولید مثل گیاهان بودند تا بتوانند با افزایش وسعت زراعت، میزان بیشتری از محصولات را تولید کنند و پاسخگوی جمعیت بیشتری باشند. همچنین آزتکی ها و مایایی ها با به دست گرفتن ابتکار عمل، به اصلاح نژاد برخی بذرها مثل بذر ذرت روی آورند. به راستی که ذرت هم از مهم ترین مواد غذایی بوده که در آن روزگار کشت شده. ذرت قابلیت تبدیل شدن به آرد را داشت و برای یک مدت زمان طولانی قابل نگه داری بود. این بالا بودن دوره نگه داری، کمک شایانی برای تشکیل انبارهای آذوقه به مردمان قدیم کرده است. شاید کمی باورش برای شما سخت باشد اما ذرت به قدری برای آن ها مهم شده بود که می توانید اثرگذاری آن در برخی از آثار اساطیری قدیمی پیدا کنید.
پمپ کشاورزی در چین باستان
چینی ها واقعا تاریخ عجیب و شگفت آوری دارند. جمهوری خلق چین که در سالیان بسیار دور، از ملیت ها و قومیت های متفاوتی تشکیل می شده، به استفاده از سیستم های پیچیده کشاورزی معروف هستند. دقیقا مشخص نیست که چه عاملی در ژن این چشم بادامی ها وجود دارد که این حجم از وقایع مختلف سر زده از آن ها را باعث شده است. تقریبا برای تمام موضوعات قابل مطرح در جهان، چین همواره آبستن ماجراهای مربوطه بوده است و پمپ صنعتی کشاورزی هم از این قاعده مستثنی نبوده است. در میان کش و قوس های قومیتی و جنگ هایی که در آن سال ها در میان گروه های مختلف صورت می پذیرفته، مردمان چین باستان با طراحی یک سیستم انبارداری غذایی، به صورت گسترده به کار زراعت پرداخته بوده اند و با کمک گرفتن از پمپ کشاورزی، مواد غذایی گوناگونی را به عمل آوردند. با تمام این تفاسیر تنها یک کتاب قابل استناد از آنچه که انجام می دادند در دسترس است.
پمپ کشاورزی در هند
در روزگارانی که پیشینیان ما با هجرت از یک نقطه به نقطه ای دیگر امورات خود را می گذراندند، هند یکی از مقاصد انتخابی آن ها بوده است. مشاهدات صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد که در هند، عمدتا گندم، انبه، کنجد و جو عمل می آمده اما اینکه برای این کار از پمپ آب کشاورزی بهره ای برده می شده یا نه، دقیقا مطلبی ذکر نشده است. با این حال محصولات هندی به شدت باکیفیت بوده و خواهان زیادی در دنیا داشته است.
همت و تلاش پیشینیان ما سرانجام جواب داد و آن ها به ساخت انواع پمپ کشاورزی، پمپ آب کشاورزی، پمپ صنعتی کشاورزی و پمپ کشاورزی نائل آمدند. در انتهای بررسی سیر تاریخی تحول پمپ های کشاورزی لازم است بار دیگر به شما مطالعه کنندگان عزیز یادآوری کنیم که مانا تهویه نقش جهان، مرجع رسمی فروش پمپ کشاورزی در ایران می باشد. این مجموعه، محصولات خریداری شده توسط شما را به سراسر ایران ارسال خواهد کرد. در ادامه مقاله راهنمای جامع انتخاب پمپ کشاورزی، گریزی مختصر و محدود هم به نحوه ساخت پمپ خواهیم زد و اطلاعات شما را بش از پیش افزایش خواهیم داد. اگر برای خرید پمپ کشاورزی مشکلی دارید، با ما تماس حاصل فرمایید.
تاریخچه و پیشینه پمپ آب
یک پمپ آب شاید به ظاهر یک دستگاه ساده به نظر برسد اما همین دستگاه های ساده، نزدیک به هزار سال درحال تولید و توسعه بوده است. پمپ های آب علی رغم کاربردهایشان، همه یک هدف را دنبال می کنند (افزایش فشار و انتقال آب)
در این قسمت از مقاله ما قصد داریم نگاهی مختصر به تاریخچه ی پمپ بیاندازیم که نشان دهنده روند تکامل پمپ آب از یک ایده ساده تا ساخت پمپ های پیچیده می باشد.
دو هزار سال قبل از میلاد، مصری ها وسیله ای به نام شادوف را برای افزایش فشار آب اختراع کردند. این وسیله شامل یک میله معلق به همراه یک سطل در یک طرف و یک وزنه در طرف دیگر بود.
دویست سال قبل از میلاد یک مخترع و ریاضیدان یونانی، یک پمپ هوا اختراع کرد که این پمپ یک دریچه در پایین و یک منبع در بین آن ها و یک ردیف لوله در بالای آن ها داشت. این پمپ در واقع طرح اصلی پمپ های فعلی بود.
در همان سال ها پمپ پیچی ارشمیدسی توسط ارشمیدس، یکی از مخترعان وقت آن زمان طراحی شد که هنوز هم در کشورهای جهان دوم و سوم در حال استفاده برای پمپاژ مایعات و ذرات جامد است (البته این یک روش برای استفاده در زمین های کشاورزی است که در آنجا توان استفاده از پمپ های الکتریکی نیست).
در سال یک هزار و چهار صد و هفتاد و پنج بر طبق گفته ها، یک سرباز برزیلی، اولین ماشینی که می توان آن را به عنوان یک پمپ گریز از مرکز معرفی کرد، اختراع کرد. این ماشین قادر به پمپاژ لجن بود که توسط یک مهندس ایتالیایی به نام فرانچسکو مارتینی در یک مقاله در دوره رنسانس معرفی گردید.
در سال یک هزار و پانصد و هشتاد و هشت یک مهندس ایتالیایی به نام آگوستینو راملی در کتاب خود به نام ماشین آلات متنوع و گوناگون آگوستینو راملی از تکنولوژی پمپ های پروانه ای صحبت کرد. که البته این کتاب شامل پمپ های دیگر و طراحی های آنان نیز بود. و در سال یک هزار و پانصد و نود و سه یک فرد فرانسوی تبار به اسم نیکولاس گرولیر ساختار پمپ های دنده ای را ارائه داد. در سال یک هزار و شش صد و شش، پاپنهیم یک مهندس آلمانی پمپ های دنده ای چرخشی دوتایی را اختراع کرد که هنوز هم برای موتور های روانکاوی استفاده می شود. این پمپ های دنده ای امکان توزیع آب را با استفاده از سوپاپ های روبروی هم که توسط راملی استفاده می شد، می داد. پاپنهیم، ماشین خود را به چرخ های پرتاب کننده آب که در جهت جریان آب رودخانه یا چشمه حرکت می کردند، مجهز ساخت. امپراتور فردیناند دوم در آن سال از این اختراع تقدیر کرد و به آن یک امتیاز داد.
مهمترین کاربرد آن در صنایع و بخشهای مختلف کشاورزی، سیستم های اطفاء حریق و غیره می باشد. آبدهی و فشار مناسب مهمترین ویژگی هایی هستند که در هنگام خرید باید به آن دقت کرد. جنس بدنه و پروانه، کاربرد پمپ ، قدرت موتور، ابعاد پمپ و محل استفاده از آن همگی معیارهایی هستند که قیمت پمپ را تعیین می کند. بنابراین هنگام خرید باید کارایی هر کدام از پمپ های آب و ویژگی های آن را در نظر گرفت.
در سال یک هزار و شش صد و پنجاه اوتوو ون جورج پمپ پیستونی را اختراع کرد که در این پمپ از یک واشر چرمی برای جلوگیری از چکه کردن، بین سیلندر و پیستون استفاده می شد. در سال یک هزار و شش صد و هفتاد و پنج ساموئل مورلاند مخترع و ریاضیدان، در یک دانشگاه جاسوسی و دیپلمات انگلیسی، پمپ های بسته بندی شده ای را اختراع کرد که قادر به افزایش زیاد فشار آب نسبت به سایر پمپ ها بود. این پمپ های پیستونی دارای یک سیل چرمی بودند. پمپ مورلاند احتمالا اولین پمپی بود که تا آن زمان از یک میله پیستون و یک جعبه که درون سیلندر قرار داده شده بود، استفاده می کرد. در سال یک هزار و شش صد و هشتاد و هفت دنیس پاپین، مخترع فرانسوی، اولین پمپ سانتریفیوژ صحیح را اختراع کرد که با پره های مستقیم خود اقدام به مکش موضعی آب می کرد.
پنجاه و یک سال بعد، علم مکانیک سیالات، اصل برنولی بیان می کند که افزایش سرعت سیال با کاهش فشار یا کاهش انرژی رابطه مستقیم دارد که این قانون به نام دانیل برنولی ریاضیدان سوئیسی، هلندی در کتابش به نام هیدرودینامیک ثبت گردید. این اصل در انواع مختلف جریان های فشار اعمال شد که از این اصل به عنوان معادله ی برنولی نیز یاد می کنند.
در سال یک هزار و هفت صد و هشتاد و دو جیمز وات که قبل از این مخترع مکانیزم میل لنگ متصل به موتور بود، یک ماشین پیستونی نوسانی طراحی کرد که با پروانه های چرخشی خود انقلابی در کشف پورت های ورودی در یک محفظه جدا ایجاد کرد. در سال یک هزار و هفت صد و نود توماس سیمپسون بریتون، توانست قدرت بخار موتور های پمپاژ کننده آب، را به کنترل خود در آورد و شرکتی در لندن به نام سیمپسون و تامپسون تاسیس کند. در سال یک هزار و هشت صد و سی پمپ های پیچی مدرن توسط ریویلیان اختراع شد و پانزده سال بعد، هنری وورینگتون اولین موتوربخار پمپاژ کننده مستقیم را اختراع کرد.
وورینگتون بعدها پیشگام در طراحی پمپ برای تغذیه دیگ های بخار، خطوط لوله های نفتی و کاربردهای هیدروالکتریکی شد.در سال یک هزار و هشت و صد و پنجاه و یک، مخترع آمریکایی به نام جان آپولد منحنی پمپ آب سانتریفیوژ را ارائه داد و در همان سال جان جوین اولین پمپ سانتریفیوژ را اختراع کرد. این پمپ های اولیه در ابتدا برای مکش آب از زمین استفاده می شدند که هنوز هم در موزه های خانه پمپ قرار دارند.
سرانجام در قرن نوزده جوین شروع به تولید پمپ در سایز های مختلف کرد که بتواند تمامی صنایع را تحت پوشش قراردهد. این پمپ ها از سایز های کوچک تا بزرگ موجود بودند. که سرانجام در سال یک هزار و نهصد و سی این شرکت قادر به تولید یک هزار مدل مختلف پمپ آب گردید. جاکوب ادسون در سال یک هزار و هشت و صد و پنجاه و نه توانست پمپ آب دیافراگمی را اختراع کرده و کمپانی ادسون را نیز در بوستون راه اندازی کند و سرانجام در سال یک هزار و نهصد و پنج پمپ آب سانتریفیوژ طبقاتی اختراع و تولید شد و همین طور در سال یک هزار و نهصد و بیست کمپانی وایکینگ اولین پمپ خانگی که از نفت برای سوخت خود استفاده می کرد، را اختراع کرد.
و در سال یک هزار و نهصد و هشتاد و پنجاه و چهار پمپ آب جابجایی مثبت توسط شینکو جهت استفاده در کاربرد های کشاورزی اختراع شد وهمین طور در سال دو هزار و شش کارخانه سیمز، شروع به تولید بزرگترین پمپ کامپوزیت گریز از مرکز کرد، پروانه های عظیم این پمپ آب در برج خنک کننده ای در کمپانی تولید برق پورتو ریکو نصب گردید، این پمپ آب پنجاه اینچ قطر داشت و حدود دو هزار اسب بخار انرژی مصرف می کرد.
و در نهایت در سال دو هزار و ده سیمز اولین پمپ کامپوزیتی ضد خوردگی را جهت خطوط دریایی ان سی ال را طراحی و تولید کرد.
با گذر از مقدمات ابتدایی، حال بیایید به سراغ اصل مطلب برویم. از اینجای مقاله به بعد، به صورت کاملا تخصصی فقط مطالب و مباحث مربوط به پمپ کشاورزی مطرح می شود. به نوعی می توان گفت راهنمای جامع انتخاب پمپ کشاورزی تازه از اینجا آغاز می شود. پس چنانچه مباحث بالا را حتی مطالعه نکرده باشید، چیز مهمی را از دست نداده اید؛ آن ها بیشتر در حکم یک سری اطلاعات اضافه به سازمان هستند و عمدتا برای علاقع مندان تدوین گشته اند. خواهشمندیم تا انتها همراه ما باشید و از ارزنده ترین نکات گفته شده گرته برداری کنید.
پمپ آب کشاورزی از مهمترین و بهترین لوازم لازم برای پمپاژ آب از مخزن آب به زمین های زراعی یا محل استفاده می باشد. در این نوشتار نحوه عملکرد پمپ آب کشاورزی، انواع آن، راهنمای انتخاب پمپ مناسب کشاورزی و مقایسه قیمت انواع پمپ آب کشاورزی به صورت دقیق بررسی خواهد شد.
پمپ ها در کشاورزی به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند تا آب را از منبع آب، که میتواند رودخانه، سد، چشمه و یا چاه آب باشد، از طریق لولهها به محل استفاده یا محل ذخیرهسازی، مانند مخزن آب یا سیستم آبیاری منتقل کنند. در ایران و خیلی دیگر از کشورها، به دلیل هزینه بالای برق و یا عدم دسترسی به آن در تمامی مناطق کشاورزی، کشاورزها استفاده از پمپ آب گازوئیلی را ترجیح میدهند. البته این مسئله به سرعت به سمت برقی شدن سیستم آبیاری پیش می رود. در دسته بندی کلی، پمپ کشاورزی یا برقی است و یا با نیروی محرکه از الکتروموتور های دیگر فعالیت می کند. پمپ آب کشاورزی برقی با اتصال مستقیم برق فعالیت می کند و نیازی به نصب الکترو موتور ندارد. البته خرید و نصب تابلو برق برای اکثر پمپ ها جهت تامین برق و محافظت از نوسانات توصیه می شود.
پمپهای کشاورزی برقی، به چند دلیل، از جمله هزینه تعمیر و نگهداری پایین، پتانسیل بیشتر برای کنترل خودکار و از راه دور، توانایی استفاده از انرژی خورشیدی به عنوان تنها منبع تغذیه، ترجیح داده میشوند که بدین معناست که موتور پمپ کشاورزی برقی میتواند در شرایط درست مناسبتر باشد. در هر زمانی، اصول انتخاب و عملکرد پمپ یکسان است. کارایی مقرون به صرفه به انتخاب شما در مدل پمپ و نگهداری صحیح شما بستگی دارد. ادامه مطالب به شما در خرید مناسب پمپ برای استفاده مورد نظر و همچنین اطلاع از انواع پمپ آب کشاورزی، کمک خواهد کرد. موارد زیر را به عنوان راهنمای خرید پمپ آب کشاورزی مطالعه کنید و چنانچه بازهم در رابطه با نوع پمپ مورد نیاز به اطمینان نرسیدید، با ما تماس گرفته تا با توجه به نیاز شما، بهترین پمپ آب را برای شما ارسال نماییم.
در صنعت پمپ و بوستر پمپ، پمپ آبهای کشاورزی در دسته قویترین و حرفهای ترین پمپها قرار دارند زیرا که باید میزان قابل توجهی آب را با فشار بالا و در مسافتهای نسبتا طولانی، منتقل کنند. بهطور معمول سیالات عبوری از موتور پمپ آب کشاورزی دارای ریز جامدات نیز هستند. به خاطر این موارد، پمپ آبهای کشاورزی باید باکیفیت و پردوام باشند تا در این شرایط سخت عملکرد خود را از دست ندهد.
دو روش پمپاژ وجود دارد: پمپهای دینامیکی و پمپهای جابجایی مثبت.
پمپ آب کشاورزی دینامیکی : پمپهای دینامیکی عموما کارایی و انعطاف پذیری بهتری دارند و برای کارهای بزرگ پمپاژ، مانند آبیاری جریب وسیع مناسب هستند. یک پمپ دینامیکی از مجموعهای از تیغههای چرخان به نام پروانه برای افزایش یا کاهش فشار در تمام سیستم استفاده میکند. با چرخش تیغههای ساخته شده مخصوص در جهت عقربههای ساعت یا خلاف عقربه ساعت، میتوان جریان سیالات را تغییر داد، درنتیجه فشار آن مایع تغییرمییابد. این نوع پمپ به دلیل قدرت بالایشان بهعنوان موتور پمپ آب کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
پمپ آب کشاورزی معمولی : تیغههای مخصوص به آن اجازه میدهد تا جریان هوای اطراف را تغییر داده و آن را در جهت خاصی قرار دهد. پمپهای جابجایی مثبت با تغییر میزان فشار در یک سیستم بسته کار میکنند. با کاهش حجم، فشار افزایش مییابد. با افزایش حجم، فشار کاهش مییابد. این تغییرات فشار باعث مکش مایع به سیستم میشود، سپس در جهت موردنظر خارج میشود. برای نشان دادن این مفهوم، یک بطری پلاستیکی باز را در نظر بگیرید، زیر آب نگه داشته تا فشرده شود و از حجم آن کاسته شود. با آزاد شدن فشار بر روی بطری، حجم آن افزایش مییابد، فشار را کاهش میدهد و باعث مکش آب به داخل بطری میشود. سپس درب بطری را میگذارند و آن را از آب خارج میکنند. بطری مهر و موم شده فشرده میشود، حجم آن کاهش مییابد و فشار روی محتوای آن افزایش مییابد. با باز شدن درب این فشار آزاد میشود و باعث میشود آب از دهانه بطری خارج شود.
پمپ آب چگونه کار می کند؟
این دستگاه توان مورد نیاز خود را از یک منبع خارجی دریافت می کند. این منبع تامین انرژی که برای انتقال قدرت به سیال از آن استفاده می شود موتور های مختلف مانند انواع موتورهای برقی و موتورهای درون سوز باشد. پمپ نیرویی که از منبع خود دریافت کرده است را به مایعی که از آن عبور میکند منتقل میکند. در نتیجه سیال هنگام خروج از پمپ فشار و سرعت بیشتری دارد. بنابراین می توان گفت کاربرد اصلی پمپ ها برای جابجایی سیال و افزایش فشار از یک نقطه به نقطه دیگر است.
برای این که بتوان پمپ های آب کشاورزی و صنعتی را به درستی شناخت و با کارکرد آن آشنا شد؛ باید درباره واحد های اندازه گیری این تجهیزات، شناخت و آگاهی لازم را به دست آورد. از جمله:
دبی یا آبدهی : مقدار معین مایع یا سیال است که در واحد مشخص از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل می شود. این واحد بر اساس لیتر بر ثانیه، لیتر بر متر مکعب، لیتر بر ثانیه مترمکعب یا لیتر بر دقیقه محاسبه می شود. همچنین میزان دبی یا آبدهی پمپ به وسیله علامت کیو لاتین نشان داده می شود.
راندمان یا بازدهی : هر گاه توان خروجی یک پمپ، بر توان مصرفی آن تقسیم میشود مقدار به دست آمده بازدهی یک پمپ را مشخص می کند. هر چه درصد هدر رفت توان مصرفی یک پمپ بیشتر باشد راندمان آن کمتر است. به طور کلی راندمان یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که کیفیت پمپ و نحوه چگونگی مصرف انرژی را بیان می کند.
هد : هد در واقع تعیین کننده ارتفاعی است که پمپ قادر است سیال را تحت فشار تا سطح معینی بالا ببرد. در واقع همانطور که از کلمه هد لاتین مشخص است این واژه به معنای ارتفاع و به اختلاف سطح سیال اشاره می کند. میزان ارتفاع پمپاژ در هر پمپ بر اساس سرعت چرخش موتور پمپ و قطر پروانه محاسبه می گردد.
توان مصرفی : توان مصرفی به ویژگی هایی نظیر اصطکاک مایع سیال با لوله، توان خروجی پمپ، افت های هیدرولیکی و غیره بستگی دارد. این مقدار معمولا کمتر از عدد یک است و با درصد نمایش داده میشود. بنابراین توان مصرفی میزان توان وارد شده به پمپ به وسیله موتور جهت انتقال سیال می باشد.
فشار : به میزان فشار وارد شده بر روی واحد سطح زمین فشار پمپ می گویند. این مقدار از حاصل ضرب ارتفاع پمپاژ در وزن مایع پمپاژ شونده به دست می آید. واحد اندازه گیری فشار پمپ آب کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.
توان خروجی : توان خروجی به عامل های مختلفی از جمله دبی، ارتفاع و وزن سیال بستگی دارد. در واقع میزان انرژی وارد شده به سیال که توسط قدرت پمپ اعمال می شود توان خروجی آن پمپ نامیده می شود.
توان: میزان نیرویی که برای انجام کار مورد نظرتان نیاز دارید که برحسب اسب بخار (HP) یا کیلووات (KW) محاسبه می شود.
حداکثر دبی: میزان آبدهی که نیاز دارید تا سیستم آبرسانی شما به درستی کار کند که برحسب لیتر بر دقیقه (L/min) و یا مترمکعب بر ساعت (M۳/H) محاسبه می گردد.
حداکثر ارتفاع: حداکثر میزان مسافت و یا ارتفاعی که نیاز دارید پمپ سیال را پمپاژ کند که برحسب متر (M) محاسبه می شود.
قطر خروجی لوله: به اندازه قطر لوله خروجی پمپ می گویند که معمولا برحسب اینچ (Inch) بوده و با میزان آبدهی رابطه مستقیم دارد.
مشخصات الکتریکی: بطور معمول پمپهای صنعتی و کشاورزی سه فاز هستند و با ولتاژ ۳۸۰ولت کار میکنند اما در توان های پایین پمپ تکفاز هم طراحی و تولید می شود.
با توجه به جداول مشخصات فنی پمپ های کشاورزی معرفی شده در مانا تهویه، شما باید مقدار آب مورد نیاز خود را بر حسب متر مکعب بر ساعت، مشخص کنید. این عدد میزان آبدهی پمپ است که محور افقی جدول فوق می باشد. از عدد مورد نظر یک خط عمودی رسم کنید تا محور را قطع کند. سپس از نقطه اتصال یک خط افقی رسم کرده و میزان هد پمپ را بدست آورید. به عنوان مثال اگر آبدهی دویست متر مکعب در ساعت را انتخاب کنید، بهترین پمپ آب برای شما پمپی است که هد ۳۰ متری داشته باشد.
با این اطلاعات می توانید بهترین پمپ آب کشاورزی و یا پمپ مناسب هر فعالیت دیگری را انتخاب و خریداری کنید. البته تیم فروش ما، شما را در انتخاب بهترین پمپ کشاورزی، همراهی خواهد کرد. تنها کافی است با نمایندگی های فروش ما تماس گرفته، اطلاعات میزان آبدهی، مساحت زمینهای تحت آبیاری، میزان آب مخزن چاه یا منبع آب مورد نظر و تعداد فصل های آبیاری را در اختیار متخصصان فروش قرار داده تا بهترین پمپ را به شما معرفی کنند.
محاسبه میزان نیروی برق مورد نیاز برای پمپ انتخاب شده:
Han = ساعت کارکرد پمپ در سال، Pump = توان پمپ بر حسب وات، LHV = ارزش حرارتی پایین نفت گاز، Can = مصارف سالانه نفت گاز ، motorη = راندمان موتور دیزلی
توان لازم برای عملکرد یک پمپ به این موارد بستگی دارد: مجموعه ارتفاع رانشی (هد)، آبدهی
این رابطه می تواند این مراحل را تکمیل کند: H = توان لازم بر حسب وات، Q = میزان آبدهی چاه بر حسب لیتر بر ثانیه، pumpη = راندمان محرکه پمپ، H = هد مورد نیاز بر حسب متر
بیشتر مشتریان دغدغه دیدن انواع پمپ های مناسب برای کشاورزی را دارند. در نتیجه برای کمک به تصمیم گیری صحیح و مشاهده انواع پمپ های مناسب برای آبیاری و تکمیل سیستم آبرسانی کشاورزی، راهنمای زیر را آماده کرده ایم. در این راهنما انواع پمپ مناسب را با توجه به میزان آبدهی و فشار آب، برای شما آماده کرده اییم.
پمپ ها را به ترتیب از آبدهی کمتر با قیمت پایین، به آبدهی بیشتر با قیمت بالا، دسته بندی کرده ایم. در نتیجه اگر زمین های کشاورزی شما کمتر از ۳ هکتار می باشد، لازم نیست هزینه های هنگفتی برای خرید پمپ های غول پیکر کنید.
برای سهولت در انتخاب پمپ و دسته بندی قابل درک تر، پمپ های کشاورزی را در دو دسته تقسیم بندی کرده ایم که کاملا به شرایط برداشت آب از منبع مورد نظر بستگی دارد.
دسته اول: پمپ های مناسب برای شرایط برداشت آب از رودخانه، برکه یا مسیر توزیع آب سد، دسته دوم: پمپ های مناسب برای شرایط برداشت آب از منابع زیرزمینی و چاه های آب
نکته ایی که باید به آن دقت کنید این است که انواع پمپ های کشاورزی و تجهیزات آبرسانی کشاورزی، نیاز به توزیع و کنترل نیرو از طریق تابلو برق هستند. پس فراموش نکنید که چه تجهیزات پمپ و چه بوستر پمپ در کشاورزی، نیازمند نصب تابلو برق هستند.
حال که با اصطلاحات لازمه آشنا شده اید، ما کار را ساده تر می کنیم و یک راهنمای بسیار ساده برای انتخاب بهترین پمپ آب خانگی، صنعتی و کشاورزی در اختیار شما قرار می دهیم و دقیقا پمپ مورد نظر را در مدل های مختلف، با مشخصات کامل معرفی می کنیم. از صفحه محصولات مانا تهویه، نوع پمپ مورد نیاز خود را انتخاب کنید تا انواع مدل های مناسب را مشاهده نمایید.
پمپ های آب کشاورزی از نظر سوخت پمپ به دو دسته بنزینی و برقی تقسیم میشوند اما از نظر انواع پمپ میتوانیم گزینه های زیر را در نظر بگیریم: پمپ آب کشاورزی گریز از مرکز، پمپ های توربینی کشاورزی، پمپ های شناور کشاورزی، پمپ های فشاری قوی مخصوص آبیاری
نکته : پمپ های کشاورزی گریز از مرکز و فشار قوی در دو نوع سانتریفیوژ و کف کش و لجن کش تولید می شوند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند.
سیستم های آبیاری
کارگاهها و صنایع
زمین های کشاورزی و باغبانی
استخرها و حوضچه های آب
کاربری هایی که نیاز به دبی بالا دارد
الکتروموتور : شامل بخش الکتریکی پمپ آب
کوپلینگ : متصل کننده الکتروموتور به شفت پمپ
محفظه
یاتاقان : محل قرارگیری بلبرینگ ها
مکانیکال
سیل : آب بندی پمپ و جداکننده سیال از سایر بخش ها
پروانه : بسته به کاربری انواع بسیار متنوعی دارد
بر اساس نحوه نصب :
از دیدگاه نصب نیز، دو نوع نصب پمپاژ آب وجود دارد: پمپهای سطحی و پمپهای زیر آب
پمپ آب کشاورزی سطحی :
پمپهای سطحی: این نوع پمپها روی زمین بالاتر از سطح آب مانند دیواره سد نصب میشوند. پمپ آب را از منبع آب میگیرد و سپس آب را به نقطه ذخیره یا استفاده میرساند.
پمپ آب کشاورزی زیر آب
پمپهای زیر آب: این نوع پمپ در زیر سطح آب منبع نصب میشود، مانند سد یا سوراخ و آب را مستقیما از منبع به نقطه ذخیره یا استفاده میرساند. در انواع پمپ آب کشاورزی هر دوی این شیوههای نصب را می توان مورد استفاده قرار داد. بر اساس نحوه عملکرد
انواع پمپ آب کشاورزی برای استفاده در شرایط مختلف وجود دارند که در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند.
حداکثر فاصله بین پمپ سطح و منبع آب آن محدودیت دارد: کشیدن آب به سمت بالا برای پمپ دشوارتر از کشیدن فشار آب توسط پمپ در سربالایی است. حد عملیاتی لیفت مکش حدود بیست و پنج فوت هفت ممیز شصت و دو صدم متر است اما تولیدکنندگان پمپ باید برای هر مدل پمپ، رقم حد ماکزیمم مکش ارائه دهند. این محدودیت باید در هنگام طراحی سیستم پمپاژ آب خورشیدی مورد توجه قرار گیرد. پمپهایی که در معرض عناصر هستند باید محافظت بیشتری شوند. این امر بیشتر به پمپهای نصب شده در رودخانهها یا سدها اعمال میشود، نه به پمپهای سوراخدار. ازآنجا که این نوع پمپها معمولا روی زمین نصب میشوند، میتوان از آن به راحتی با نصب یک پناهگاه محافظت کرد. محافظت از پمپ شناور ممکن است چالش برانگیزتر باشد. زیرا این مواد در آب قرار دارند، معمولا در وسط منبع که عمیقترین جای آب است. برخی از تولیدکنندگان پانتون های شناور تهیه میکنند که برای محافظت از پمپهای زیر آب در این شرایط طراحی شدهاند که میتوانید در راهنمای انتخاب پمپ آب کشاورزی در نظر بگیرید.
پمپهای گریز از مرکز در سطح زمین معمولا با منابع آب سطحی یا منابع آب زیرزمینی کم عمق استفاده میشوند. همچنین از آنها بهعنوان تقویت کننده پمپ در خطوط لوله آبیاری استفاده میشود. قبل از اینکه بتوانند کار کنند، باید آنها را با آب پرکنید یا "بتونهکاری" کنند. خط مکش و پمپ باید پر از آب و فاقد هوا باشد، بنابراین اتصالات و بخصوص اتصالات ضد هوای لوله مکش در پمپ آب کشاورزی مهم هستند. قیمت پمپ آب کشاورزی در این مدل نسبتاً پایین و مقرون به صرفه است.
پمپهای سانتریفیوژ برای عملکرد افقی یا عمودی طراحی شدهاند. افقی یا عمودی به جهت موتور و شافت محرک اشاره دارد، نه به پروانه. پمپهای سانتریفیوژ افقی متداولترین روش برای آبیاری هستند. آنها معمولاً هزینه کمتری دارند، به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارند و نصب و بازرسی یا سرویس آنها از انواع دیگر آسانتر است. از پمپهای سانتریفوژ افقی کمتر در آبیاری کشاورزی استفاده می شود چراکه قدرت زیادی برای پمپاژ آب ندارند، اما می توانید برای موارد آبیاری سبک از آنها استفاده نمایید.
پمپهای سانتریفیوژ عمودی میتوانند روی چیز دیگری نصب یا سوار شوند بنابراین ورودی و پروانه همیشه در زیر آب هستند. آمادهسازی پمپ در این مورد غیرضروری است و آن را برای کاربردهای شناور مفید میکند. ویژگی خودآزمایی در مناطقی که قطعی برق مکرر دارند یا در محورهای مرکزی که راهاندازی مجدد خودکار برق در دسترس نیست، مفید است. بااینحال، تعمیر و نگهداری بیشتر ممکن است لازم باشد، زیرا یاتاقانها دائما زیر آب هستند. این پمپها معمولا در چاههای عمیقتر نصب میشوند و در میان انواع پمپ آب کشاورزی گریز از مرکز قیمت بالاتری دارد.
پمپ آب بی صدا تنها یک واژه غلط و عوام فریبانه برای تبلیغات بوده و امروزه این واژه به اشتباه در میان افراد موسوم شده است؛ باید بدانید که تمامی پمپ هایی که در بازار ایران وجود دارند تولید صدا می کنند ولی این صدا بسته به نوع پمپ و برند آن میتواند متفاوت باشد ، اما در کل از میان مدلهای پمپ آب خانگی ذکر شده در بالا پمپ بشقابی از همه صدای کمتری تولید می کند. (بعنوان مثال پمپ بشقابی پنتاکس نسبت به سایر مدلهای آن دارای صدای بسیار کمتری است) پس بهتر است قبل از خرید پمپ کشاورزی بی صدا به خوبی در مورد این محصول از مارجع اصلی فروش مثل مانا تهویه تحقیق کنید.
پمپ کفکش از دسته پمپ های سانتریفیوژ مستغرق بوده که برای انتقال سیال از کف چاه ها، استخر ها، تانکر ها و ... به سطح، مورد استفاده قرار می گیرد. موتور به کار رفته در پمپ های کفکش دارای کلاس حفاظتی IP۶۸ بوده و می توانند در سیال به صورت کامل غوطه ور گردند. این پمپ ها در دو نوع سه فاز سیصد و هشتاد ولت و تک فاز دویست و بیست ولت ارائه می گردند که پمپ های تک فاز برای مصارف خانگی و پمپ های سه فاز برای مصارف کشاورزی و صنعتی طراحی شده اند.
در استفاده از پمپ های کفکش به این نکته توجه کنید که پمپ های کفکش نباید خشک کار کنند و حتما باید در داخل سیال استارت شوند در غیر این صورت موتور آن ها می سوزد. این پمپ ها با بدنه ای از جنس استنلس استیل، چدن یا آلومینیوم و پروانه ای از جنس برنج، چدن و یا استیل عرضه می شوند که متناسب با شرایط کاری می توان از گزینه سازگارتر استفاده نمود. برای مثال در مکان هایی که آب شور باشد کفکش استیل مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ کشاورزی کفکش کاربردهای دیگری هم دارد که در مطلبی مجزا در مورد آن توضیح خواهیم داد.
پمپ توربین شامل سه قسمت اصلی است: مجموعه هد پمپ که موتور را پشتیبانی میکند، معمولا از چدن است و روی پایه نصب میشود. شاقت و ستون و مونتاژ کاسه پمپ. شاقت روی پمپ توربین ممکن است روغنکاری شده با آب یا روغن باشد، اما برای تأمین آب خانگی باید از پمپ روغنکاری شده با آب استفاده شود.
اطمینان از اینکه چاه مستقیم و ستون پمپ بهصورت عمودی تراز شده در نصب پمپ آب کشاورزی توربینی مهم است. نباید به پوشش چاه دست بزند. در صورت لمس شدن پوشش چاه، لرزش میتواند سوراخهایی را در پوشش ایجاد کند و همچنین ممکن است باعث سایش بیش از حد تحمل موتور پمپ آب کشاورزی شود. یک فونداسیون بتنی که بهاندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند محکم مجموعه سر را محکم کند، به نصب و حفاظت آن کمک میکند. قیمت پمپ آب کشاورزی توربینی بسیار مقرونبهصرفه است.
این نوع پمپ نیز یکی دیگر از پمپ آب کشاورزی بشمار می رود که امروزه در بسیاری از مزارغ و باغ و زمین های زراعی و همچنین کاربردهای صنعتی بکار می رود. این پمپ قابلیت این را دارد که از چاه، آبگیر، کانال و روخانه ها عملیات آبرسانی را به خوبی انجام دهد . فشار بالای کاری این دسته از پمپ ها، مقاومت و طول عمر بالای شافت و همین طور تامین آب لازم در دور بالای این پمپ ها مخاطبان زیادی را به خود جذب کرده است . مزایای استفاده از آن عبارتند از :
همانند پمپ های خانگی هزینه های سرویس آن پایین می باشد، قابلیت پمپاژ اجرام ریزی که به پمپ نفوذ می کند، نیاز نداشتن به هیچ گونه روغن کاری گریس و روغن و …. به دلیل حذف بلبرینگ در این نوع پمپ آب کشاورزی، این پمپ ها همچنین هوا نمیکشند و نیاز به هواگیری ندارند، قابلیت ارتقا دو پمپ از ۴۲۰ تا ۱۷۶۰ rpm
در خصوص معایب پمپ آب کشاورزی مدل توربینی می توان گزینه های زیر را در نظر قرار داد
جابجا کردن این پمپ ها جهت سرویس دوره ای نیاز به انرژی زیادی دارد، پمپ آبهای توربینی همیشه دور از چشم می باشد و بررسی روزانه و یا هفتگی آنها امکان پذیر نیست. قطعات این پمپ ها کمیاب تر از پمپهایی مثل مدل سانتریفیوژ می باشند.
در این مدل، پمپ بالای موتور است و آب از طریق صفحهای بین پمپ و موتور وارد پمپ میشود. از آنجا که قطر موتورهای زیر آب کمتر است، بازده کمتری نسبت به پمپهای توربین گریز از مرکز یا چاه عمیق دارند. اگر گردش آب در کنار موتور محدود یا ناکافی باشد ممکن است موتور بیش ازحد گرم شود یا حتی بسوزد. طول لوله بالابر بایدبهاندازهای باشد که مونتاژ کاسه و موتور را همیشه غوطهور نگه دارد. همچنین، محفظه چاه باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند آب از موتور عبور کند. پمپهای زیر آب که برای آبیاری استفاده میشوند باید دارای برق الکتریکی سه فاز باشند و سیمکشی از پمپ به سطح باید ضد آب باشد و تمام اتصالات آن مهر و موم شده باشد.
در راهنمای انتخاب پمپ آب کشاورزی خود باید در نظر داشته باشید که رعدوبرق دلیل اصلی خرابی پمپ زیر آب است، بنابراین محافظت باید به جعبه کنترل وارد شود. پس اگر زمین شما در منطقهای طوفانی و بارانی شدید قرار دارد، این پمپ مناسب نیست.
بوسترپمپهای شناور مخصوصی طراحی شده که میتوانند به صورت افقی در یک خط لوله نصب شوند و اگر در نزدیکی یک مکان مسکونی استفاده شوند، لازم نیست نگران سروصدا باشید. استفاده دیگر از شناورها بهعنوان تقویتکننده در خط مکش پمپهای گریز از مرکز است که ممکن است سطح آب بسیار زیاد باشد. در لیست قیمت پمپ آب کشاورزی، این پمپ در رده قیمت میانی قرار دارد.
نحوه عملکرد پمپ شناور بر اساس فناوری پمپ گریز از مرکز (سانتریفیوژ) میباشد که بدین معنی است که انرژی اصلی مکانیکی این پمپها از چرخش یک یا چند پروانه که در داخل موتور کار گذاشتهشده، تأمین میشود. پمپهای شناور برقی، درواقع پمپهای چندلایهای گریز از مرکز هستند که در موقعیت عمودی کار گذاشته میشوند. سرعت مایعات ورودی، در ابتدا توسط حرکت پروانه تسریع میشوند و سپس انرژی پویایی خود را در پخشکننده از دست میدهند و در اینجاست که تبدیل انرژی جنبشی به فشار انجام صورت میگیرد. این سیستم اصلی عملکرد پمپهای محوری و ترکیبی است؛ اما در پمپهای HSP، موتور الکتریکی نیست و بهجای آنیک موتور هیدرولیکی قرار دارد که ممکن است یا سیکل بسته باشد (سیال خروجی نهایی جدا از سیال در حال چرخش میباشد) یا سیکل باز باشد (سیال خروجی با سیال در حال چرخش مخلوط میشود).
پمپ های شناور مدرنیزه ترین نوع پمپ های آبی هستند که با عنوان پمپ چاهی شناخته می شوند. در این مدل پمپ آب الکتروموتور با پمپ کوپل شده ازت و به صورت شناور در چاه ها آویز می شوند. این پمپ ها به صورت طبقاتی هستند و ارتفاع آن را تعداد طبقات پمپ تعیین می کنند. مزایای پمپهای آب کشاورزی شناور عبارتند از : راندمان عالی و فشار قوی پمپ شناور، نیازی به هواگیری ندارد و در مصرف انرژی بسیار صرفه جویی می شود.
پمپ های لجن کش همانند پمپ های کفکش در دسته پمپ های سانتریفیوژ مستغرق قرار می گیرند و مکانیزمی مشابه آن ها دارند با این تفاوت که می توانند سیالات همراه با مقدار زیادی ناخالصی مانند شن، املاح، فیبر و ... را منتقل کنند. این پمپ ها دارای الکتروموتوری با کلاس حفاظتی IP۶۸ می باشند که بسته به غلظت سیال از هفتصد و پنجاه تا سه هزار دور در دقیقه امکان تغییر دارند. پمپ های لجن کش جهت انتقال فاضلاب های خانگی و صنعتی، انتقال لجن حاوی مواد ساینده یا خورنده، مصارف کشاورزی، انتقال و پمپاژ در خمیر کاغذ و ... مورد استفاده قرار می گیرند. بدنه این پمپ ها بسته به نیاز مشتری از استیل، برنز و چدن ساخته می شود.
پمپ های آب لجن کش با هدف انتقال و پمپاژ آب یا سایر سیالات در اعماق آب قرار داده می شود. همانطور که از نام این پمپ مشخص است از این دستگاه برای انتقال مواد زائد سیال مانند لجن و یا سیالاتی که ویسکوزیته بالایی دارند استفاده میشود. بنابراین این مدل برای حوضچه ها، استخرها و انواع مخزن های بزرگ که قابلیت رسوب و لجن را دارا می باشند کاربرد دارد. بدنه این پمپ ها با آلیاژ آلومینیوم و پروانه آن از چدن ساخته می شود.
پمپ شناور که با نام های پمپ شناور چاه عمیق یا پمپ شناور کشاورزی شناخته می شوند از دسته پمپ های سانتریفیوژ مستغرق می باشد که جهت پمپاژ آب از چاه ها کاربرد دارد. جنس بدنه این پمپ ها از استیل، چدن، برنج و برنز می باشد و به دو صورت تک فاز و سه فاز عرضه می شود. از آنجا که پمپ های شناور باید بطور کامل در آب قرار گیرند، کاملا ضد آب طراحی می شوند و بسته به نیاز کاربر به دو صورت عمودی و افقی قابل نصب می باشند. برای مثال این تجهیز در شرایطی که ارتفاع مکان قرارگیری پمپ محدود باشد بصورت افقی نصب می گردد.
این پمپ ها جهت پمپاژ آب از چاه های عمیق و نیمه عمیق، اطفاء حریق، تقویت و افزایش فشار آب زمین های کشاورزی و باغات، سیستم آبرسانی مسکونی، آبنما و فواره ها، تاسیسات تصفیه خانه و ... مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگی های پمپ شناور کشاورزی : به هواگیری نیاز ندارد، راندمان بالایی دارند، کاملا ضد آب هستند، سبک، راحت و قابل حمل هستند، کارکردی بدون صدا دارند. نوعی پمپ الکتریکی است که از زیرمجموعه پمپ های سانتریفیوژ روزی می باشد. موتور الکتریکی و پمپ دو قسمت اصلی پمپ های آب شناور را تشکیل می دهد. همان طور که از نام این پمپ ها مشخص است به صورت غرق شده درون آب و یا به اصطلاح شناور مورد استفاده قرار می گیرد. از این مدل در مصارف آشامیدنی، کشاورزی، صنعتی و غیره برای انتقال و پمپاژ آب بهره میبرند. پمپ شناور در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می شود. جنس بدنه اصلی و پروانه این پمپ معمولا از جنس استیل می باشد. یکی از ویژگیهای قابل توجه پمپهای شناور ابعاد آن میباشد که از اندازه چهار تا دوازده اینچ و همچنین ارتفاع چهار صد متر برخوردار هستند. از مدل تک فاز برای چاه های نه چندان عمیق استفاده می شود.
از دیگر تجهیزاتی که در دسته بندی پمپ های کشاورزی و باغبانی قرار می گیرند موتور پمپ ها می باشند که برای انتقال سیالات مخصوصا آب کاربرد دارند. آن ها از دو قسمت موتور و پمپ تشکیل شده اند که توسط شاسی به یکدیگر کوپله شده و به راحتی قابل حمل می باشند. طرز کار موتور پمپ ها به این صورت است که با سوختن بنزین یا گازوئیل سیلندر ها به حرکت در آمده سپس شفت شروع به چرخش می کند. با چرخش شفت پروانه متصل به آن نیز به گردش درمی آید و فشار مورد نیاز در پمپ ایجاد می شود و آب با فشار از آن خارج می گردد.
موتور پمپ ها از لحاظ سوخت مصرفی به سه دسته بنزینی ، دیزلی و نفتی تقسیم می شوند. موتور پمپ بنزینی به دلیل ضریب تراکم کمتری که نسبت به موتور های دیزلی دارند طول عمر بیشتری دارند و به راحتی در هوای سرد روشن می شوند. سوخت موتور پمپ های دیزلی ، گازوئیل می باشد و به دلیل اشتعال پذیری پایین تر نسبت به بنزین دارای خطر کمتری هستند و توانایی این را دارند تا به طور مداوم روشن باشند. در مکان هایی که دسترسی به برق وجود ندارد موتور پمپ ها کاربرد دارند. به طور مثال برای پمپاژ آب در مزارع کشاورزی که اغلب دسترسی به برق وجود ندارد از این پمپ ها استفاده می شود.
در فروشگاه اینترنتی مانا تهویه انواع پمپ های کشاورزی و باغبانی از جمله پمپ های کفکش، پمپ های لجن کش، پمپ های شناور، موتور پمپ های بنزینی و ... با قیمت مناسب و کیفیت بالا عرضه می شوند.
همانطور که در بالا اشاره شد پمپ های کشاورزی و باغبانی انواع مختلفی دارند که هرکدام از آن ها برای استفاده در شرایط مختلف کاربرد دارند برای آنکه یک انتخاب دقیق و متناسب با نیازتان داشته باشید می توانید با کارشناسان ما جهت مشاوره با شماره تلفن در ارتباط باشید و برای اطلاع از آدرس و سایر مشخصات فروشگاه به صفحه تماس با ما مراجعه کنید
این پمپ ها همانند پمپ آب خانگی به صورت افقی در محیط نصب می شوند و از دسته پمپ های سانتریفیوژ هستند . این نوع پمپ در محیط و روی زمین نصب میشوند و دقیقا همانند پمپ آب خانگی عمل می کنند. نوعی وسیله مکانیکی که برای انتقال انواع سیالات از آن استفاده میشود با نام پمپ آب یا تلمبه شناخته می شود. این وسیله با جابجایی مایعات در ارتفاع بالاتر و یا پایین تر سبب انتقال آن می گردد. پمپ ها انواع مختلفی دارند. بر اساس جنس، مدل و کارایی و همچنین منبع تامین انرژی به گروه های مختلفی تقسیم میشود.
گروه مانا تهویه نقش جهان ارائه دهنده کلیه تجهیزات و خدمات آبرسانی شامل انواع پمپ، الکتروموتور، تابلو برق، بوستر پمپ و دیگر تجهیزات مرتبط با بخش آبرسانی. گستره مشتریان مانا تهویه نقش جهان : کشاورزان، کارخانجات صنعتی، شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی، انبوه سازان مسکن و دیگر صنایع مرتبط با بخش انتقال آب و سیالات.
پمپ؛ وسیله ایی است که نقطه عطفی بسیار مهم در زندگی بشر ایجاد کرده است. قطعا برای مصرف خانگی آب، کسی به چشمه نمی رود! برای تهیه آب کشاورزی کسی حوضچه نمی زند و برای انتقال آب کسی از تانکرهای آب استفاده نمی کند! پمپ؛ همان دستگاهی به ظاهر عادی اما در باطن وسیله ایی است که کیفیت زندگی آدمیزاد را صد برابر ارتقا داده است.
در ادامه هر آنچه باید در رابطه با پمپ بدانید، از جمله انواع پمپ، نحوه عملکرد و استفاده از پمپ را به صورت کامل ارائه داده و شما را برای خرید بهترین پمپ راهنمایی می کنیم. پمپ وسیلهای است که سیالات (مایعات یا گازها) یا گاهی اوقات دوغابها را با عملکرد مکانیکی حرکت میدهد و معمولا انرژی الکتریکی را به انرژی هیدرولیکی یا مکانیکی تبدیل میکند. پمپها با استفاده از مکانیزم رفت و برگشتی یا چرخشی کار میکنند و برای پمپاژ سیالات، انرژی مصرف میکنند. این انرژی می تواند برق در پمپ های برقی و یا سوخت گازوئیل و بنزین در پمپ های دیزلی باشد. پمپها از طریق بسیاری از منابع انرژی، از جمله عملکرد دستی، برق، موتورها با سوخت فسیلی یا نیروی باد کار میکنند و در اندازههای کوچک در مصارف خانگی، و بزرگ در مصارف کشاورزی و صنعتی وجود دارند.
پمپ های آب کشاورزی و خانگی سانتریفیوژ همانطور که اشاره شده در محیط نصب می شوند و از طریق مکش آب جاری لوله کشی شده پمپاژ می کند . ابتدا پمپ با عمل مکش آب جاری لوله کشی شده را به داخل پمپ می کشد. سپس توسط پروانه هایی که مکش را انجام می دهد آب را به محیط بسته انتقال می دهد. فشرده شدن آن با محاسبات دقیق و افزایش تراکم فشار اب کاریست که سیستم پمپ آب با آب موجود انجا می دهد. در نهایت آب را با فشار قوی و محاسبه شده پیرو اسب بخار به محیط ارائه می کند.
مزایای پمپ های آب کشاورزی سانتریفیوژ :
پمپ های کشاورزی از نوع گریز از مرکز یا همان سانتریفیوژ به دلایلی در بیشتر محیط هایی که سیستم لوله کشی امکان پذیر است پیشنهاد می شود که از مزایای زیر برخوردار می باشد :
هزینه های کم سالیانه سرویس پمپ، تعمیر و بازسازی و تعویض قطعات آسانتر پمپ سانتریفیوژ، فشار یکنواخت پمپ های آب کشاورزی گریز از مرکز و قابلیت تغییر فشار، فضای کمی را اشغال می کند، معایب پمپ های آب کشاورزی گریز از مرکز، در ویسکوزیته بالا قدرت مناسب را برای پمپاژ ندارد، هد پایین پمپ های گریز از مرکز نیز از دیگر مشکلات این پمپ ها بشمار می رود، همانند پمپ های شناور آببند نیستند و نیاز به سرویس و آببندی دارند، قدرت مقاومت به فشار پمپ آب کشاورزی سانتریفیوژ در دبی بالا افت پیدا می کند.
نوعی تجهیزات آبرسانی است. طراحی این پمپ ها به گونه ای است که جنس بدنه آن ها اغلب آهن، چدن و یا استیل می باشد. در بیشتر پمپ های آب سیرکولاتور از پروانهای با جنس پلی آمید استفاده می شود. این آلیاژ ماهیتی دارد که جنس پروانه را در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم کرده است. سیرکولاتور ها به دلیل قابلیت کاربری در دما و فشارهای مختلف همچنین پمپاژ آب و سایر سیالات ویژگی های خاصی دارند. بنابراین می توان گفت که مدل سیرکولاتور بیشتر در سیستم های گرمایشی و سرمایشی که نیاز به سیستم چرخش آب دارند استفاده می شود. یک پمپ سیرکولاتور میتواند آب را از دمای منفی ده درجه تا دمای مثبت صد و سی درجه سانتی گراد سیرکوله کند. همین ویژگی باعث شده است تا از پمپ های آب در انواع سیستم های تهویه مرکزی، انتقال مواد شیمیایی و صنعتی، رادیاتورها و سیستم های گرمایشی و سرمایشی به صورت بهینه استفاده شود.
در واقع این مدل پمپ هم نمونه ای از پمپ سیرکولاتور است با این تفاوت که موقعیت آن به صورت نصب زمینی می باشد. عملکرد این پمپ ها هم مانند پمپ های خطی است. تنها تفاوت پمپ های آب زمینی با پمپ های خطی این ویژگی مهم است که پمپ های زمینی بر خلاف پمپ های خطی میتوانند همزمان هم دبی و هم فشار لازم را برای انتقال سیال تامین نمایند. بیشترین استفاده آن انتقال و پمپاژ آب سرد یا گرم مصرفی می باشد. برخلاف پمپ خطی که کاربرد آن در جریان سیستم های سرمایشی و گرمایشی است.
شرایط انرژی پایین و سرعت جریان بالا، ما را به استفاده از موتور پمپ آب کشاورزی پروانه ای میکند. پمپهای پروانهای، پمپهایی هستند که در این شرایط مورد استفاده قرار میگیرند. در این پمپ از پروانهای شبیه پیچ موتور قایق استفاده میشود. پمپهای جریان مختلط از پروانههای نیمه باز یا بسته استفاده میکنند که شبیه پمپهای توربینی است.
پمپهای پروانهای میتوانند در جهت یک سکوی پمپاژ متحرک به صورت عمودی قرار بگرند، اما برای کاربردهای کشاورزی به طور افقی روی تریلرها نصب میشوند. این به سیالات اجازه میدهد تا بهراحتی در خطوط لوله پمپاژ و به منبع آب برگردانده شوند. در بسیاری از مزارع، ازپمپهای پروانهای برای پمپاژ تالابهای ذخیره زباله استفاده میشود و معمولاً از طریق قدرت موتور تراکتورها تأمین میشوند.
ازپمپهای پروانهای نمیتوان برای بالابر مکش استفاده کرد، زیرا پروانه باید در زیر آب قرار گیرد و پمپ در عمق و زیر آب مناسب کار کند. بهطورکلی، هرچه قطر پمپ بیشتر باشد، برای جلوگیری از مکش هوا، غوطهور شدن بیشتر در آب لازم است. باید این امر را به عنوان نکته ای در انتخاب پمپ آب کشاورزی در نظر بگیرید. این نوع پمپ جزء انواع پمپ کشاورزی برقی می باشد، یعنی می توان با اتصال الکتریسیته شروع به کار کند. برخی از انواع پمپ های کشاورزی نیز نیاز به نیروی محرکه از الکتروموتور های مجزا دارند و با اتصال مستقیم برق، کار نمی کنند.
پمپ های آب طبقاتی از چندین پروانه که به صورت طبقه ای در ساختار آن قرار دارد تشکیل شده است. این پمپ از زیر مجموعه های پمپ های الکتریکی و سانتریفیوژی می باشد. این مدل برای پمپ های انواع سیالات با فشار بسیار زیاد تا چهل بار استفاده می شود. کاربرد اصلی این پمپ در صنایع مختلف ساختمانی، کشاورزی و غیره می باشد. یکی از ویژگی های پمپ های آب طبقاتی ثابت بودن میزان دبی و دور موتور الکتریکی آن است. پتروشیمی، صنایع نفت و گاز، سیستم های تصفیه آب، سیستم های فاضلاب و غیره از جمله بخش هایی هستند که استفاده از پمپ طبقاتی در آن رایج است.
پمپ طبقاتی امروزه در ساخت و ساز خانه های مسکونی، ساختمانهای اداری تجاری، کارخانهها و حتی کشاورزی، نیاز دسترسی سریع به آب، پاترول، فاضلاب و دیگر مایعات، یکی از مواردی است که همان اول کار باید به فکر آن بود.
استفاده از پمپ در ساختمان ها یکی از معمولترین روشهای برطرف نمودن این نیاز هست که توانایی بالایی انتقال سیالات به هر بخشی از سازه را دارد. پیش از استفاده از این پمپ بهتر است که انواع پمپ طبقاتی را بشناسیم و با کارکرد هریک آشنا شویم، زیرا که شاید در نگاه اول تفاوت خاصی میان انواع آن نبینیم، اما با نگاهی عمیقتر متوجه تفاوتهای آنها میشویم که میتوان با انتخاب درست و با در نظر گرفتن شرایط، به استفاده بهینهتر رسید. در نظر گرفتن شرایط نصب، عوامل استفاده، سیالات عبوری، بودجه و انواع پمپ طبقاتی، پیش از نصب نهایی میتوانید از هزینههای مضاعف و یا خرابیهای احتمالی جلوگیری کنید. در ادامه به بررسی عمیق پمپ طبقاتی خواهیم پرداخت تا بتوانید انتخابی درست داشته باشید.
پمپ طبقاتی از پر استفاده ترین پمپ های چاه آب کشاورزی :
پمپ طبقاتی که با نامهای پمپ گریز از مرکز یا پمپ سانتریفیوژ نیز شناخته میشود، وسیلهای مکانیکی است که برای انتقال مایعات با استفاده از انتقال انرژی چرخشی ایجاد شده حاصل از چرخش یک یا چند محرک که پروانه نامیده میشوند، استفاده میشود. مایعات در امتداد محور خود به پروانهای که بهسرعت در حال چرخش است وارد میشوند و توسط نیروی گریز از مرکز در امتداد محیط خود از طریق نوک پره پروانه خارج میشود. عملکرد پروانه سرعت و فشار مایع را افزایش میدهد و همچنین آن را به سمت خروجی پمپ هدایت میکند.
از دیگر تجهیزات آبرسانی می باشد که در گروه موتور پمپ های سانتریفیوژی طبقه بندی می شود. انواع پمپ کف کش در دو مدل سه فاز و تک فاز تولید می گردد. از مدلهای تک فاز برای مصارف خانگی و از دو فاز جهت صنایع مختلف استفاده می شود. یکی از کاربردهای مهم آن برای استفاده در انواع چاه های کم عمق می باشد. پمپ های آب کف کش اگر به صورت خشک کار کند موتور آن آسیب می بیند و ممکن است از کار بیفتد یا به اصطلاح بسوزد.
شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که بخواهید عمق چاه مزرعه خود را افزایش دهید و یا یک برکه آب جمع شده در یک گوشه زمین را تخلیه کنید، این دقیقا زمانی است که به یک پمپ کف کش مناسب احتیاج خواهید داشت. پمپ کف کش می تواند با توان و سرعت بالا آب را از منبع به نقطه دیگری تخلیه کند و کار را برای فعالیت شما هموار سازد.
اگر نحوه استفاده صحیح از پمپ کف کش رعایت شود میتواند در جاهایی که طغیان زیرزمین به طور منظم اتفاق میافتد، بسیار بهدردبخور باشد و آب مضاعف را از زیرزمین خارج کند. پمپ کف کش آب را از خانه به هر مکانی که دیگر مشکلی ایجاد نمیکند، مانند محفظه تخلیه طوفان شهری یا چاه خشک میفرستند.
از پمپ های کفکش، در مصارف غیر از کشاورزی نیز استفاده می شود. مشکل جمع شدن آب در منازل مسکونی و خطر تخریب آن در دراز مدت، نگرانی برخی از افرادی می باشد که در مناطق حاصلخیز مانند شمال کشور زندگی میکنند، خوشبختانه راهی دیگر برای رفع این مشکل ابداع شده که هزینه و زمان بسیار کمتری مصرف میکند و مشکل را بهصورت دائم حل می کند؛ استفاده از پمپ کف کش که از انواع کاربردی پمپ می باشد. پمپ کف کش در زیر سطح زیرزمین شما، جایی که بیشترین رطوبت و آب وجود دارد نصب می شود و زمانی که آب از یک حد معینی بالاتر بیاید، آن را پمپ کرده و از طریق یک شلنگ به بیرون خانه منتقل می کند.
در ساختار پمپ های آب دو پروانه، جهت عملکرد بهتر انتقال سیال دو عدد پروانه پشت به پشت هم قرار می گیرند. این نوع پمپ زیر مجموعه پمپ های سانتریفیوژی می باشد. کاربرد اصلی این دو پروانه برای پمپاژ آب و سیالات بدون شرایط خطرناک است. در واقع استفاده از دو پروانه برای افزایش دبی و فشار بالاتر و در نتیجه افزایش بازدهی این نوع پمپ ها می باشد. بنابراین این مدل پمپ کاربرد ایده آلی در ساختمان های چند طبقه و آپارتمان ها دارد. یکی دیگر از ویژگیهای این نوع پمپ استفاده از آن به عنوان بوستر می باشد. معمولاً در کارخانه های تولید پمپ، از آلیاژ برنج یا استیل برای ساخت بدنه این پمپ استفاده می شود. بیشترین موارد مصرفاین مدل در مصارف صنعتی، ساختمان ها، سیستم های تقویت فشار، سیستم های سرمایشی گرمایشی مرکزی، مراکز پرورش ماهی، سیستم های فاضلاب شهری و غیره است.